Gurkfejden

Det pågår en fejd här hemma. Ondskefulla krafter är i rörelse. Enkla budskap ”missförstås” med flit, order ignoreras och om man får tro parterna i konflikten, har rena förgiftningsförsök förekommit.

Det handlar om allvarliga saker. Gurka.

Som bekant finns det flera olika sorters inlagd gurka. Snarlika kan tyckas. En del är skivade med rakt snitt, andra med kurvigt dito, men de är inlagda i ättika, salt och diverse kryddor. Variationerna i kryddningen är så små att skillnaden dem emellan är för mig som gurkamatör så försvinnande liten att ett blindtest skulle sluta i förödmjukelsen att inte kunna hålla isär proverna länge nog att formulera en recension. Än mindre rangordna dem.

Men det finns det de som har en mer utvecklad gurksmak. Som aldrig skulle drömma om att besudla sin omsorgsfullt utsmetade leverpastej med skivor ur fel spad. Som känner skillnaden bara de sticker gaffeln i den ädla lilla biten i burken. Som långt innan gommen drabbas, vet att de har att göra med en kryddning som avviker från den så noga utvalda favoriten. De har valt sin sort och är den trogen in i döden. Gurkofiler.

Det bor två stycken här hemma. Det hade ju varit ok om det nu inte var för att de tillber varsin gurkgud och är allt annat än toleranta. Motståndarsidan ska förintas till varje pris, alla medel är tillåtna och mitt i skottlinjen står vi stackars oskyldiga helt oförstående och betraktar den förödelse som bara kan följa i spåren av en gurkenvig.

Tomma burkar med endast spadet kvar ställs tillbaka i kylskåpet. Denna taktik tjänar (enligt en källa som vill vara anonym) två syften. För det första försätts motståndaren i det tillstånd av frustration och besvikelse som bara en plötslig och oväntad avsaknad av en efterlängtad gurkskiva av just det där rätta märket kan föranleda. Tanken är att man ska sitta där med smörgåsen redo och skruva av locket till skattkistan bara för att finna den tom sånär som på ett par dillfrön. För den sanne entusiasten ser det dessutom ut som om de små kornen i hån formerat sig till en knuten näve med uppsträckt långfinger. För det andra ger en tom burk i kylen chansen att det tynade gurksaldot förbises när handlingslistan tar form.

Om en anteckning på listan ändå görs, får den stackars lilla lappen, sin oskyldighet till trots, även den utgöra slagfält. Tillägg, omskrivningar och till och med direkta strykningar förekommer i den hänsynslösa kampen. Sällan är frivilligheten att gå och handla så stor som när det magiska g-ordet finns på listan. Och aldrig är det så svårt att tyda de små tecknen på lappen som när de anmodar inköp av motståndarens elixir. Med skönjbar lätthet i steget äntras hemmet och den egna favoritens dubblett istället smygs in på den lilla yta som gapar tom efter att konkurrentens senaste förpassats till sin gurkburkshimmel. Triumf!

Förslagenheten vet ingen gräns. Den enda enighet de kan kosta på sig är att det är av yttersta vikt att man har tagit ställning i gurkfrågan och erkänner de stora och viktiga skillnader som så uppenbart föreligger. Den som slentrianmässigt nöjer sig med gurka ur den burk som till följd av ovidkommande omständigheter hamnat närmast, betraktas som en smaklös barbar vilken lika gärna kunde förpassas tillbaka till medeltiden och dess halvt förruttnade tilltugg.

Häromdagen gjorde jag mig skyldig till den största av dödssynder genom att blanda skivor av båda sorter på en och samma smörgås. De annars så bittra fienderna stirrade på mig och sade sammanbitet och med en röst ”Har du inte något du behöver ta hand om i garaget idag – hela dagen.”

Vi har inget garage.

20120217-175609.jpg

Ett svar till “Gurkfejden“

  1. Kindagurka skriver:

    Ja men förstå nu… Saltgruka och Smörgåsgurka är ju så olika de kan vara. Att jämföra dessa små söta (onyttiga) skrynklen men en spänstig saltgurka går ju inte…

Lämna ett svar