Arkiv för oktober, 2008

Rekord i …

fredag, 31 oktober, 2008

Ericsson 4 har tillryggalagt över 600 nm på 24 timmar. !!! Över 25 knop i snitt i över ett dygn. Skruvat. VO70 är inget annat än 70 fot långa, överriggade vindsurfingbrädor. Upplevelsen kan väl närmast liknas vid att åka skateboard utför en isfrusen puckelpist. Dygn efter dygn. Under dessa omständigheter skall de alltså inte bara byta och trimma segel. De skall äta, uträtta behov och sova (!). Besättningen på team Puma har (i något slags infall av hatkärlek) döpt sin maskin till ”The Monster”. Träffande. Och så finns det folk (om än bara någon enstaka) som är med för sjunde gången. En av dem är naturligtvis svensk, vilket det ofta görs poänger på.

Den här gången slipper de dock kryssa runt bland isbergen, rutten har dragits om av säkerhetsskäl. Somliga tycker att det är fegt. Själv tyckte jag att det räckte gott att åka störtlopp i pisten. Man behövde inte dra ut banan i skogen för att öka spänningen.

Den som vill följa racet kan göra det i TV4Sport på måndagar kl18.30, på www.volvooceanrace.org och www.volvooceanrace.tv

Parkeringsproblem

fredag, 31 oktober, 2008

Jag jobbar just nu i centrala Köpenhamn. 200 meter från slottet. Jag kör bil till jobbet. Vilka associationer får stockholmarna nu? Jodå, jag har parkeringsproblem även här. Se bara hur det såg ut i morse. Var skall jag ställa bilen? Så många platser att välja mellan att det är nästan omöjligt.

Parkeringsproblem

Parkeringsproblem

I ärlighetens namn (man vill ju inte väcka avundssjuka i onödan) måste jag erkänna att det var riktigt trångt igår. Det måste ha varit något seminarium i krokarna för hela den här längan var full av bilar. Jag fick parkera hela 200 meter från porten. Och det regnade när jag skulle hem.

Humörsving i Hufvudstaden

torsdag, 23 oktober, 2008

Så var det dags igen för en tripp till Stockholm. Ni vet, myrstacken på holmarna.

Det bjöds för all del på hyggligt väder och sol är nyttigt så humöret var på topp efter promenaden från centralen till Norrmalmstorg.

Men efter ett inspirerande inledande möte med chefen-chefen bar det stadigt utför.

Jag blev nerknölad på en sittplats marginellt större än flygplanssätet jag nyttjat i ett par timmar tidigare. Trots att min dator är relativt liten fanns det inte bordsyta nog att ställa den på. Efter en halvtimmes mejlmangel med datorn i knät var det lunchdags. Jag har lagom vant mig vid den danska ”kantine-kulturen” med vällagad buffé  så inte nog med att jag nu förväntas stå för kostnaden själv utan som för att förfina hånet blir jag dessutom ivägsläpad till Donken. Istället för den vanliga lilla tallriken med päron och några bitar brie har jag nu en plastpåse maskinskalade minimorötter i fickan. Sunk.

Eftermiddagen gick undan värre och mitt sista möte slutade någotsånär i tid.

Under promenaden tillbaka till centralen insåg jag sakta hur dränerad på energi jag blivit under dagen. Sådär som man lätt blir efter en lång serie möten. Det slår mig att jag skulle må bra av en hastig träff med lillebror. Efter en snabb titt på klockan inser jag att jag inte skulle hinna även om statstjänstemannen i fråga mot all förmodan vore tillgänglig.

Jag stannar till på Sergels torg och tar en bild av glaspinnen och skickar till brorsan med texten ”Ny chans nästa onsdag”. Bara för att kondenserat tala om var jag är och att jag inte är det utan att, varm i hjärtat, tänka på möjligheten att få träffa honom.

Ny chans nästa onsdag

Ny chans nästa onsdag

Tillbaka kommer ett SMS

Den där stolpen ser jag varje dag, pucko! Den bakom linsen är det värre med.

Han är för rar, min bror. Jag blev glad i hela kroppen och energitilskottet bar mig hela vägen tillbaka till centralen.

Lättnyheter

fredag, 17 oktober, 2008

Vi har nog alla hört (myten) om en sockerbit i tanken på bilen.

Nu har det utvecklats en ny metod för att göra ”riktig” bensin av socker. Låter ju jättebra, men artikeln på dn.se leder tyvärr till fler frågor än den besvarar.

Hur mycket bensin kanman få ut per odlad areal?

Vilka är restprodukterna från processen?

Grannen odlar betor. Kan jag köpa av honom och jäsa egen soppa, eller kommer anläggningaran att vara så dyra (=av nöden bli så storskaliga) att betorna skall åka lastbil till södra Tyskland för att jäsas och sedan på tankbil tillbaka till min mack?

Men det är klart. Om vi inte besvarar de frågorna kanske det känns bättre och hoppfullare.

Glosförhör

onsdag, 15 oktober, 2008

Jag:

Gäspa

11-åringen:

Yawn

Jag:

Möjligt

11-åringen:

Possible

Jag:

Omöjligt

11-åringen:

Det har vi inte i läxa den här veckan!

Jag (nöjd):

Nej, men vad är det på engelska?

11-åringen:

Ehh… öhh… vet inte.

6-åringen:

Impossible!

No pressure

onsdag, 15 oktober, 2008

Jag:

Efter maten åker jag till Staffanstorp och hämtar mammas paket.

6-åringen:

Jag vill följa med

Jag:

Ok

11-åringen:

Jag vill också följa med

Jag:

Har du gjort läxorna?

11-åringen (lite dröjande):

Jaaaa

Jag:

Ok, jag förhör i bilen. Om du missar en glosa får du kliva ur och gå hem.

Hustrun skrattar med hela kroppen.

Hört i gaten

onsdag, 15 oktober, 2008

På väg till Kreta för några veckor sedan såg vi en tonårstjej sitta i gaten och slita med sin matematikläxa. Alldeles uppenbart var det inte favoritämnet. Efter flera ljudliga suckar och ett kroppsspråk som skulle få vilken bok som helst att slå ihop sig själv och krypa tillbaks i väskan, kommer det:

F&€%$∞n  vad det här är svårt!

Pappan:

Det är nog därför du har boken med dig.

Välplacerat

onsdag, 15 oktober, 2008

Är man stor och duktig kan man få en gata eller så uppkallad efter sig. AGA ligger på Gasverksvägen, Ericsson på Telefonplan och så vidare.

Min bror, som har öga för sådant här, gjorde mig uppmärksam på att den traditionen finns även i Finland. Följande skannade han från IDOs (tillverkar badrumsporslin) katalog.

IDO Finland

IDO Finland

Vardagsbekännelse

måndag, 13 oktober, 2008

Jag har en olat. Eller last.

När jag har parkerat utanför kontoret kliver jag inte ur med en gång. Jag slår bara av motorn, lutar mig tillbaka och lyssnar färdigt till det stycke som för tillfället kommer ur högtalarna.

När jag tänker efter kanske det inte är något fel i det alls. Bra känns det ju – långt in på förmiddagen.

Send the Marines

lördag, 11 oktober, 2008

Det här börjar bli tröttsamt.

Kampen mot terrorismen, störtande av diktatorer. Bah. Här har ni ett uppdrag som skulle kunna lyckas. Bara att asfaltera och så är det färdigt. Men det är klart. Här finns det ingen olja.