Arkiv för september, 2008

Konjunktur 2008 del 2

tisdag, 23 september, 2008

Men som tur är såg jag ljuset i tunneln när vi var på LTH i helgen. Gör ni?

Framtidstro?

Framtidstro?

Konjunktur 2008

tisdag, 23 september, 2008

Lågkonjunkturen är nu officiellt här.

Stora rubriker i Aftonbladet när till och med det så populära Idol tvingas hårdbanta och skära ner med över 80%.

Kick-lördag

söndag, 21 september, 2008

Igår såg jag en pingisboll accelerera från 0 till >1000 km/h på 4 meter för att ränna rakt igenom tre tomburkar (Loka, tror jag), ett fyra meter högt (okokt) spagettitorn, min ena son på spikmatta och min andra i extas över en pruttkuddeorgel.

Jodå, det var teknologer inblandade. Lunds Tekniska Högskolas Fysicum hade öppet hus med utställningar, prova-på-experiment och en föreställning med galna fysikexperimet och en fullständigt gastkramande lasershow driven av över 400 lasrar.

Barnen for fram och tillbaka mellan förbluffning och kiknande gapskratt och fick mycket med sig att fundera över. Det är inte mycket som värmer mer än att dela sådant med sina barn.

Så här när ruset lagt sig hänger en annan känsla kvar. Det var slående med vilken hängivenhet och glädje som de blivande ingenjörerna tillämpade sina kunskaper i praktiska förevisningar. Den här gången för att underhålla och skapa uppmärksamhet och nyfikenhet hos framför allt barnen som besökte tillställningen. Men håller energin i sig finns det hopp om en hygglig framtid. Det är ju det här gänget som skall utveckla tekniken som möjliggör nya lösningar för transporter, energiförsörjning, kärnan till nya affärsverksamheter och därmed själva grundförutsättningen för den så omhuldade välfärden.

Så där satt jag i TV-soffan på kvällen och bara njöt av eftersmaken. Och ungefär som en riktigt bra film, när man tror sig sitta av den sista raksträckan före eftertexterna, bara tvärvänder och suger igång igen, kommer det från hustrun:

Jo, jag spelade in Top Gear åt dig idag.

Fatta!

En hel timme av den underbara dialogen mellan James, Jeremy och Richard lagd över en orgie i bilhistoria, motornyheter och reportage.

Det här avsnittets höjdpunkt var nog Richard Hammonds valhänta hantering av en F1.

Försök sova på det.

Mötestider

lördag, 20 september, 2008

Säkert som luciatåg i december är det föräldramöten i september.

Både bror och jag har varit på sådana i veckan. Jag på tre, han på ett. I dess spår följde en mejlväxling som vi nog bör hålla för oss själva, men brorsan filmade sitt möte och gick med på att jag lade ut länken här på bloggen.

Välkommen hem

onsdag, 17 september, 2008

Igår när jag kom hem från jobbet låg den här lappen i hallen.

Det var precis så gott i verkligheten som det verkar på pappret.

Efterrätten var i själva verket den store sonens läxa i hemkunskap.

Jag har alltid (åtminstone sedan jag själva slutade skolan) varit en förespråkare av läxor.

Rena snurren

måndag, 15 september, 2008

I dagens Sydsvenskan berättas om en entusiast som installerat vindsnurra modell stående. Kanon. Av berättelsen blir man dock inte så sugen själv.

Trots att han är kunnig i ämnet, har pengar och en pensionärs oinskränkta tillgång till tid (för så är det väl?) har det varit en resa utan motstycke att få alla tillstånd på plats så att snurran kan tas i drift. Utan en av dessa tre förutsättningar hade han gått bet.

Visst, vi skall väl inte få koppla in vad som helst på elnätet, men här saknas politisk rikting och handlingskraft. Döm själva, men nog är det fler än oljebolagen som bedriver (miljö-)utvecklingshämmande lobbying i egenintresse.

Att Sydsvenskan, i likhet med annan dag(i)spress, har skickat ut en journalist som inte ens har en grundläggande aning om hur en värmepump fungerar är ju bara… ja väntat, på något sätt.

Fläskläpp

fredag, 12 september, 2008

Min bror har länge lidit av återkommande njurstenar. För lite öl för sällan har varit min diagnos. Tack och lov har dock sjukvården tagit hans tillstånd på betydligt större allvar. För att ringa in problemet skulle njurarna röntgas. Efter ett antal fruktlösa försök har man nu letat sig så långt upp att man till slut har hittat dem. Men vad har de gjort med hans läppar?

Svårt val

torsdag, 11 september, 2008

Amerikanerna står inför ett mycket viktigt val i höst.

Det handlar nu inte (om ni trodde det) om den ekonomiska politiken, borrning efter olja till havs eller tuffare tag mot orkaner.

Frågan är större än så.

Skall USA få sin första svarta president, eller första kvinnliga vicepresident?

Mitt stalltips är att de viker sig på upploppet, tillämpar försiktighetsprincipen och röstar in DGUH och Palin. Om hon nu överlver utfrågningen i TV ikväll.

Man måste eöuva

onsdag, 10 september, 2008

I lumpen hade jag en instruktör (skåning) som hade en patentlösning på allt som var motigt (vare sig det var svält eller tunga lyft). Man övar. Eller eöuvarrr, som han sade. Så lär man sig att hantera situationerna utifrån självkännedom, självkontroll och rutin.

Ibland gör folk i ens omgivning idiotiska saker. Ibland säger de idiotiska saker. (ibland gör man förvisso också själv något mindre genomtänkt, men nu handlar det ite om det). Men det går att hantera dem och leva med det, oftast för att de inte är alltigenom onda och inte bara gör idiotiska saker.

Så just att kunna hantera idiotiska utfall är ju konsten. Utan den blir det outhärdligt. Och den konsten har vi som vuxna fått tillfälle att öva och därmed förflyttat gränsen för det uthärdliga.

Ibland stöter man dock på folk som (utifrån det gränssnitt man själv har mot dem) förefaller vara idioter rakt igenom. Då blir det inte lätt. I synnerhet inte om man måste ha återkommande samröre med dem. Då får man återigen chansen att eöuva och förflytta den där gränsen.

Idag har jag eöuvat. Och jag lär få eöuva igen snart.

Nya landvinningar inom genetiken

tisdag, 2 september, 2008

TV4-nyheterna vet att berätta att en forskargrupp har hittat en gen som påverkar mäns förmåga att vara lyckliga i ett förhållande. Av de som bär på genen är 80% olyckliga i sitt förhållande.

Jag blev nog lite förvånad – kanske mest över att någon alls forskar i saken. Men det blev inte forskarna själva. De har nämligen tidigare gjort samma iakttagelser hos sorkar.

En kommentar, Tiina?