Arkiv för augusti, 2008

Inblick i en annan värld

söndag, 31 augusti, 2008

Det finns en brittisk blogg med namnet Bishop Hill, A dissentient afflicted with the malady of thought (sug på den, jag borde jobba lite på min egen titel…).

Författaren har med 3923 ord på ett någotsånär lekmannamässigt vis sammanfattat turerna kring den så kallade hockey-klubban. Bortsett från att jag lärde mig ett och annat om statistik och publicering av vetenskapliga artiklar, så ger blogg-inlägget en bild av hur oerhört komplicerad frågan är och hur infekterad frågan om människans eventuella påverkan på klimatet är i kretsar som de allra flesta nog tror står långt över slikt smussel och mygel.

Tro vad ni vill, men ta er tid att läsa den.

Fotpall och kall pilsner rekommenderas.

Nytt uppdrag – nya rutiner

onsdag, 27 augusti, 2008

Onsdag är kage-dag

Kakdag

Kakdag

Vindkraftens oskuld

tisdag, 26 augusti, 2008

Jag prenumererar på P1s podcast av Vetenskapsnyheter. Idag var det, bland annat, ett inslag om mysteriet med de döda fladdermössen kring vindkraftverk.

Tydligen får det tryckfall som rotorbladen genererar de små raringarnas lungor att kollapsa, eller explodera, lite beroende på vilken lekmannanivå man lägger sig på.

Därmed får väl vindkraftens miljömässiga oskuld anses vara tagen. Om än på en nivå, som i jämförelse med mer spridda alternativ till elproduktion, får betraktas som ganska ringa. I synnerhet som forskarna har ett förslag till lösning. Man stoppar helt enkelt verken när det blåser måttligt (alltså då fladdermössen är ute och jagar). Känns ju inte som något större avbräck.

En söndag som alla andra

söndag, 24 augusti, 2008

Minns ni loppisen i Landskrona? Den med skivorna. De har bord också. Ett mindre, numera.

Hustrun tror fortfarande på fullt allvar att hon skall klara dig med en mindre bil…

En runda via Höör och sedan hem för att byta om och gå till grannen på lite ‘vin i trädgården’. Trädgården, ja. Betyder utomhus.

Länge såg det ut som om vi skulle behöva ha sydväst och sjöstövlar på oss, men karlen verkar har en kontroll över vädret som skulle göra vilken molnsprängande kines som helst grön av avund. Kvart i skålen sprack det upp och blev så där härligt ljummet och nästan vindstilla. Det höll sedan i sig till ca en timme efter att vi hade gått hem. De behövde väl städa upp också.

På sluttampen ringde hustrun hem för att kolla läget med barnen (som inte tyckte att vin och snittar trumfade hyrfilm och popcorn). Filmen var förvisso slut, men frid rådde ändå – på hedersord. Inte vet jag om hon sluddrade oroväckande mycket eller om det bara var dålig mottagning, men samtalet slutade med att sönerna insisterade på att få komma och hämta oss…

Väl hemma önskar minstingen, ni minns han som lärt sig skriva i smyg, att få visa något mer han lärt sig i smyg – att cykla. Runt runt på terassen i en flygande fläng kluven från örsnibb till örsnibb i glädjen över att ha anlagt min av genuin förvåningslycka på båda sina föräldrar.

Jag mår kanon av sådana här dagar.

Fredagsgarv

fredag, 22 augusti, 2008

Visst är det lätt att snubbla på orden, men den här blev riktigt kul. I synnerhet om man har påsar ihop med konkurrenten. Ur gårdagens ekonomieko i P1

– Posten är ju ett företag som sysslar med en grundläggande service genom att förmedla meddelanden och förmedla paket och försändelser. Sedan finns det ett nytt inslag som kallas informationslogistik och som innebär att man sammanställer all elektronisk information som finns spridd ute i rymden och koncentrerar den och dokumenterar den på papper som man skickar ut och som kunder fortfarande vill ha i väldigt stor utsträckning. Jag skulle säga att posten bedriver en verksamhet som både är kundnyttig och samhällsnyttig, säger Postens vd Lars G Nordström.

Mycket papper blir det.

Fredagschock

fredag, 22 augusti, 2008

Jag har ett par ärenden att uträtta. Europafrimärken, bläckpatron till skrivaren och liknande. Inget jättespännande så det skulle onekligen vara upplyftande med sällskap av hustrun.

Jag: Älskling, vill du följa med och shoppa på lunchen?

Hustrun: Nej, jag måste jobba.

…(!!!)

Så nu sitter jag här och andas i påse och undrar om jag verkligen vågar åka och lämna henne ensam.

Som man frågar…

torsdag, 21 augusti, 2008

Visst är de här snabbfrågorna helt underbara?

Alexandra ”karbonhalvan” Hernadi lyckades vrida till det alldeles oerhört om kalasinbjudningar i skolan häromdagen. Inte nog med att ”artikeln” är direkt vilseledande. Den vidhängande snabbfrågan är i sammanhanget omöjlig att svara på.  Men den här från DN tar väl ändå priset på det viset?

Synsk i DN

Jag vet ju var jag klickade eftersom jag inte gör anspråk på att vara synsk. Till skillnad från 1450 av de 1608 som hade svarat så långt. Men det mest intressanta är att de som redan nu vet vem som vinner presidentvalet inte är överens. Undersökningen är helt anonym, man vinner ingenting och förlorar heller ingenting, så det finns ingen anledning för folk att ljuga. Således finns bara en förklaring.

De ser inte in i samma framtid.

SUP-ersnygg

onsdag, 20 augusti, 2008

Om – och i sådana fall hur – man verkligen blir snyggare av alkohol framgår inte. Men det illustreras tydligt att spriten inte hade någon positiv inverkan på förmågan att sätta rubriker.

aftonbladet.se

aftonbladet.se

De e kärlek – syskonkärlek

måndag, 18 augusti, 2008

Två pojkar. Den lille har gått och lagt sig. Den store går och skrotar lite på hallen efter att ha borstat tänderna. Han hittar sin ficklampa och kan bara inte låta bli att blinka med den så där bara lite in mot lillebrors rum, varpå lillebror vrålar

- Gå och lägg dig, din dumma djävul!

Och vi som tänkte att de skulle åka buss till skolan ihop – yeah right.

Oväntad överaskning

måndag, 18 augusti, 2008

Jag tänker uppmana er att läsa en krönika i Expressen – skriven av Elisabeth Höglund.

Det trodde ni aldrig. Inte jag heller för den delen, men faktum är att jag tycker den är riktigt, riktigt bra.

Och här kommer det mest förvånande av allt; Hon har en likhet med min hustru. Varje gång jag dikterar något som hon skall skriva sitter hon i spänd förväntan på att jag skall säga ‘pilkku‘. Då blir hon så glad, så glad.