Arkiv för kategori ‘Barn’

De växer – logiskt sett

måndag, 14 februari, 2011

Vi har på förekommen anledning en sjusitsig bil…

Sätena längst bak är i minsta laget för vuxna, men helt ok för små barn – tycker jag. Barnen tyckte väl också att det i början, men med tiden har intresset att sitta längst bak avtagit och vi vuxna har fått ta vårt ansvar och börjat fördela sittplatser i storleksordning.

Häromdagen ondgjorde sig sexåringen över hur orättvist det är att hon som är minst ska behöva sitta där det är som trängst… Måhända är hon större inuti än utanpå.

Barns utveckling

fredag, 13 februari, 2009

Här kommer en goding till från arkivet. Han har vuxit, vill jag lova. 

I vår skall han och lillebror (!!! det blir väl till att skrika ‘four’ redan på parkering) gå golfkurs. Det skall bli härligt. Det är alltid lika fascinerande att se hur fort de får koll på rörelserna och utvecklas. Lilleman gör väl som vanligt och lär sig i smyg. Han kan liksom aldrig med att öva när vi ser på, utan ett tu tre bara kan han och visar stolt upp sina nyvunna färdigheter. 

Så var det till exempel med cyklandet. Vi försökte och försökte utan att få till det och hade väl för en tid parkerat förhoppningarna när storebror en dag kom in och sa ”vet ni att brorsan kan cykla?”. 

Samma sak med läsande, skrivande och räknande. Vi hade knappt hört honom säga tio när han en dag satt där i baksätet och räknade upp till 100 och sedan baklänges ner igen. Hur glad jag än blev så, ja, 100 är liksom 100. Så när han glatt deklarerade ”jag kan 200 också, vill ni höra?” satte jag faktiskt på radion. 

Så nu väntar jag på att en dag sätta mig i bilen och samtidigt som jag vrider om nyckeln och halvmedvetet förvånas över hur lite bensin det är kvar, höra den söta lilla rösten från baksätet. 

Pappa, om du är trött kan jag k….

Freudiansk pedagogik

fredag, 23 januari, 2009

11-åringen har engelskaglosor i läxa. Vi har pratat om poängen med association som stöd för minnet och inlärningen. Han uppskattar och använder gärna det knepet men tydligen finns det en gräns. 

Jag: Då kör vi. Lek.

Sonen: Game.

Jag: Tog. (i betydelsen fångade)

Sonen: Hmmm, njae den har jag glömt. 

Jag: [kåt]

Sonen: ÄCKEL!!!

Jag: Men det heter så och nu lär du ju inte glömma det. (Fniss)

Sonen: Nä, just det. Shit! Äckel!!!

Så nu vet vi. Där ungefär gick gränsen.

Shit happens

onsdag, 3 december, 2008

Jokkmokks kommun menar att ingen gjort fel när en tioårig pojke försvann under en skolutflykt och det inte rapporterades (underförstått för att det inte upptäcktes) förrän flera timmar senare. 

Jag finner det märkligt. Shit happens är när ungen kommer hem utan mössa. Att ungen inte kommer hem alls är oacceptabelt. Om ingen är ansvarig för att alla barn är med tillbaka från utflykten betyder det ju att det är ren tur de gånger så sker, eller?

En annan aspekt på det hela är att det faktiskt är lag på att vi skall lämna våra barn till skolan. Rimligen (jag har dock inte läst på så noga) borde det också vara lag på att vi får dem tillbaka.

 

[redigerat 2008-12-03]: HJ påtalade att kommunen heter Jokkmokk. Kvikkjokk är fjället där de var på utflykt. Shit happens, många k var det iaf. :-)

Glosförhör

onsdag, 15 oktober, 2008

Jag:

Gäspa

11-åringen:

Yawn

Jag:

Möjligt

11-åringen:

Possible

Jag:

Omöjligt

11-åringen:

Det har vi inte i läxa den här veckan!

Jag (nöjd):

Nej, men vad är det på engelska?

11-åringen:

Ehh… öhh… vet inte.

6-åringen:

Impossible!

No pressure

onsdag, 15 oktober, 2008

Jag:

Efter maten åker jag till Staffanstorp och hämtar mammas paket.

6-åringen:

Jag vill följa med

Jag:

Ok

11-åringen:

Jag vill också följa med

Jag:

Har du gjort läxorna?

11-åringen (lite dröjande):

Jaaaa

Jag:

Ok, jag förhör i bilen. Om du missar en glosa får du kliva ur och gå hem.

Hustrun skrattar med hela kroppen.

Hört i gaten

onsdag, 15 oktober, 2008

På väg till Kreta för några veckor sedan såg vi en tonårstjej sitta i gaten och slita med sin matematikläxa. Alldeles uppenbart var det inte favoritämnet. Efter flera ljudliga suckar och ett kroppsspråk som skulle få vilken bok som helst att slå ihop sig själv och krypa tillbaks i väskan, kommer det:

F&€%$∞n  vad det här är svårt!

Pappan:

Det är nog därför du har boken med dig.

Kick-lördag

söndag, 21 september, 2008

Igår såg jag en pingisboll accelerera från 0 till >1000 km/h på 4 meter för att ränna rakt igenom tre tomburkar (Loka, tror jag), ett fyra meter högt (okokt) spagettitorn, min ena son på spikmatta och min andra i extas över en pruttkuddeorgel.

Jodå, det var teknologer inblandade. Lunds Tekniska Högskolas Fysicum hade öppet hus med utställningar, prova-på-experiment och en föreställning med galna fysikexperimet och en fullständigt gastkramande lasershow driven av över 400 lasrar.

Barnen for fram och tillbaka mellan förbluffning och kiknande gapskratt och fick mycket med sig att fundera över. Det är inte mycket som värmer mer än att dela sådant med sina barn.

Så här när ruset lagt sig hänger en annan känsla kvar. Det var slående med vilken hängivenhet och glädje som de blivande ingenjörerna tillämpade sina kunskaper i praktiska förevisningar. Den här gången för att underhålla och skapa uppmärksamhet och nyfikenhet hos framför allt barnen som besökte tillställningen. Men håller energin i sig finns det hopp om en hygglig framtid. Det är ju det här gänget som skall utveckla tekniken som möjliggör nya lösningar för transporter, energiförsörjning, kärnan till nya affärsverksamheter och därmed själva grundförutsättningen för den så omhuldade välfärden.

Så där satt jag i TV-soffan på kvällen och bara njöt av eftersmaken. Och ungefär som en riktigt bra film, när man tror sig sitta av den sista raksträckan före eftertexterna, bara tvärvänder och suger igång igen, kommer det från hustrun:

Jo, jag spelade in Top Gear åt dig idag.

Fatta!

En hel timme av den underbara dialogen mellan James, Jeremy och Richard lagd över en orgie i bilhistoria, motornyheter och reportage.

Det här avsnittets höjdpunkt var nog Richard Hammonds valhänta hantering av en F1.

Försök sova på det.

De e kärlek – syskonkärlek

måndag, 18 augusti, 2008

Två pojkar. Den lille har gått och lagt sig. Den store går och skrotar lite på hallen efter att ha borstat tänderna. Han hittar sin ficklampa och kan bara inte låta bli att blinka med den så där bara lite in mot lillebrors rum, varpå lillebror vrålar

- Gå och lägg dig, din dumma djävul!

Och vi som tänkte att de skulle åka buss till skolan ihop – yeah right.

Klågerup Grand Prix

torsdag, 17 juli, 2008

Fråga inte…

Robin han Paldi